3 måneder

Se også videosnutten av babyens bruk av kroppen og facinasjon over egne ben – 3 mnd eller «Helsesøster om barnet 3 måneder»

De fleste barn kan mestre: Halvparten av barna kan mestre: Noen få barn kan:
  • Le
  • Holde hodet stødig
  • Kjenne igjen ditt ansikt og duft
  • Hvine og klukke
  • Erkjenne din stemme
  • Gjøre ”mini-pushups”

 

  • Slå mot høye lyder
  • Ta hendene sammen
  • Slå på leker
  • Rulle rundt
IMG_3250

Barnet utforsker med hender og munn. Det kan være fint med noen få, trygge, «tyggesikre» leker som barnet både kan kjenne på og tygge på.

Barnet er nå mer interesser i folk omkring seg. Det begynner også å legge merke til hendene sine, barnet kan åpne og lukke hendene og leke med fingrene.

Bedre kontroll på hodet

Nå har babyen bedre kontroll på bevegelsene sine, ikke minst hodet. Nakkemusklene er nå så sterke at barnet kan løfte hodet i mageleie, og holde det oppe i flere sekunder. Hvis du legger barnet på magen, begynner de kanskje med små «armhevinger» og løfter seg selv opp på armene mens det vrir hodet.

Barnet klarer kanksje ikke å holde disse stillingene lenge om gangen til å begynne med, men musklene blir sterkere for hver gang. Dette gir også babyen større muliget til å oppfatte omgivelsene som det blir mer og mer interessert i.

La barnet få ligge et sted hvor det kan følge med på gjøremål i huset. Legg barnet på magen og legg deg på magen foran barnet og prat og syng. Slik oppmuntrer du barnet til å trene på å holde hodet og overkropp oppe.

Spennende fingre

Babyen har nettopp startet å oppdage hendene sine. Fra nå blir de en kilde til oppdagelse  som barnet kommer til å bruke mye tid på å undersøke og se på mens de beveger seg sammen.

Barnet lærer raskt å føre hendene sammen og leke med fingene, eller stikke de i munnen og sutte entusiastisk på dem. Barnet elsker også å se på mens de griper og slipper og kan også slå de sammen i en klappende bevegelse.

Barnet utforsker med hender og munn. Det kan være fint med noen få, trygge, «tyggesikre» leker som barnet både kan kjenne på og tygge på.

IMG_3220

Babyens hukommelse er nå så godt utviklet at det kan huske visse personer og hendelser.

Bedre hukommelse

Barnet er alerede en stor tenker. Det er opptatt av kroppen sin og begynner å forstå at det kan bruke det til å forflytte seg dit det ønsker. Det er et viktig trinn i babyens forståeslse av årsak og virkning. Det begynner å forbinde det som barnet kan se, med det barnet kan gjøre – noe som er viktig for øye-hånd-koordinasjonen.

Babyens hukommelse er nå så godt utviklet at det kan huske visse personer og hendelser. De begynner å kjenne igjen enkeltpersoner og stemmene deres, og liker ikke når du går, blir ivrig når du kommer, og følger deg med øynene rundt i rommet.

Gurgle og bable-lyder

Barnet liker lyden av sin egen stemme og utvider stadig spekteret. Du vil merke at barnet lytter intenst og svarer med lyd til den som synger og prater for det. Det begynner gjerne å imitere faktene sine når dere prater – beveger armer og bein.

Barnet begynner å eksperimentere mer med vokallyder, og ordforrådet har både korte, enstavelseslyder og lange a- og o-lyder. Babyen har oppdaget hvordan munnen, tungen og halsen skal brukes for å få frem uilke lyder.

Latteren triller frem…

Det bruker mange ulike bevegelser og ansiktsuttrykk for å uttrykke behov og følelser.
Øyekontakten med deg øker stadig – en viktig emosjonell prosess som knytter dere nærmere sammen.

I denne perioden kommer gjerne den herlige trillende latteren!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s